Information skidor säsong 2023/2024
Informationsträff 9/11, obligatoriskt föräldramöte
Vallaträff 14/11. Där får du mer kunskap om vallning och möjlighet att ställa frågor kring skidutrustning.
Under säsongen tränar vi torsdagar vid Skidstugan i Nordingrå, start klockan 18.30
Bauis skidskola, tränar 45 minuter
Skidleka, tränar en timma
Skidlära, tränar en timma.
Avgift/anmälan
Den enda avgiften är medlemsavgiften i NSK på 50kr/år, barnen är då även försäkrade under aktiviteterna via riksidrottsförbundet. Den låga avgiften innebär också en del ideella insatser som förälder. För att bli medlem och delta, fyll i formuläret “Registrera medlemskap och anmälan för Skidträning”.
Bauis 5-6 år ungefär. Bauis skidskola, med mest fokus på lek. Här kan man även som äldre börja för att få grunderna och sedan när man är redo hoppa upp i någon av de andra grupperna. Håller till nere vid skidstugan mest men även ski-cross och ibland 1,5km.
Tränare
Victoria Nordin
Erika Svensson
Skidleka 7-9 år Lekbetonat. Åker ut i spåret och gör övningar nere på platten också. Här kan de äldre barnen som inte är så vana skidåkare börja några gånger tills de känner sig redo att prova nästa grupp.
Tränare
Hanna Magnusson
Maria Bålhammar, lagledare
Skidlära 10 år och äldre Åker mest ute i spåren, stafetter, lekar och teknikträning.
Tränare
Malin Norlander
Lotta Wikström
Olov Pikkuniemi
Lagledare/Tävlingsansvarig, Sandra Widmark.
Åldrarna är en riktlinje, indelning sker individuellt efter personlig utveckling, det kan skilja något år hit och dit, barn utvecklas olika fort och växer olika snabbt och gruppindelningen är därför på ett ungefär.
Vi håller på, ungefärligen, från v 40-50, uppehåll över jul, startar igång v.1 tills slutet av mars eller början av april, beror på hur länge vi får ha snö.
Planerade valfria tävlingar att vara med på
10/2 Fjällrävenloppet
24/2 Salomonruschen/vårbystafetten
16/3 Kramforsskidan
anmäler via klubben
Utrustning
Märk stavar och skidor med barnens namn, vi tar av både stavar och skidor vid olika övningar.
Vallningsfria skidor är bra för de yngre, Bauisskidskola. Från skidleka är en vallningsbar skida att föredra, men det går också att använda en skida av” “skin-model” eller en vallningsfri skida. Fördelen med vallningsbar skida är att det går att använda den för att prova skate och det går att anpassa vallazonen mer till barnet. Från Skidlära och äldre funkar vallningsbara skidor bra. Med vallningsbara skidor kan man också ta bort vallan för att köra skate med samma skidor. Men det går även att använda vallningsfritt om det är det man har. Fråga gärna om ni har funderingar och försök hitta begagnad utrustning till de yngre, det är även bra till de äldre men det blir svårare att hitta skidor som passar bra (är lagom hårda/långa).
Insats som förälder
Tillsammans gör vi träningen till en rolig aktivitet för barnen. Du som förälder till ett barn som tränar ska vara förberedd på att hjälpa till vid träning om det behövs, vi skriver i supertextgruppen. Det behövs också föräldrar som hjälper barnen som behöver gå på toaletten och ta på och av skidor, eller om någon ramlar, ni vet.
Barn som är yngre eller behöver hjälp i spåren behöver ha en vuxen med sig som stöd. Vet du att ditt barn är ny på det här, ta med dig skidor och haka på i träningen tills du ser att det går bra.
Träningen börjar 18.30, då har barnen på sig skidor och samlas hos respektive tränare. Det gör inget om barnen åker lite skidor i området innan. Är ni sena så är det ok att vara med ändå, men fråga någon förälder på plats vad barnen ska göra så de kommer in i leken snabbt samt sök upp tränaren och säg till så de kan registrera närvaron.
Ideella insatser som föräldrar ska delta vid
Skidans dag förberedelser och genomförande, information närmre.
Röjningsdag vid skidstugan inför vintern för att ta bort gräs och sly så pistmaskinen kommer fram.
Kosläpp i Åsäng.
Höga kusten Marathon första lördagen i augusti, oklart hur det blir med detta på grund av ändrade regler, 2023 fick vi ställa in.
Städning av skidstugan.
Vid träningen utförs enklare städning av skidstugan av föräldrar på plats, dammsug golven, städa toaletten och töm papperskorgar. Då blir det fräscht och trevligt för barnen och vuxna som använder stugan. Vi sätter upp en städlista där man kan bocka av.
Klädsel
För Bauis; Overall eller vanliga täck-kläder funkar fint.
För övriga grupper är det bra att tänka på att klä barnen så de inte blir för varma, gärna i lager. Underställ och skalkläder eller träningsdress fungerar bra och de kan gärna ta med sig en varm täckjacka att ta på före och efter. Overall kan bli för otympligt.
Smsgrupp (Supertext)
Här delger vi information kring skidträningar eller om träningen ställs in på grund av uruselt väder. Prata med tränaren för att bjudas in. Här är även föräldrar välkomna att skriva om det är någonting ni vill delge resten av gruppen. Gäller för Bauis, skidleka, skidlära och skidträna.
Foto
Vi kanske tar bilder ibland men om barn kan identifieras på dessa tillfrågas såklart föräldrarna först. Hör gärna av er till en tränare om ni vill vara extra restriktiva eller t ex. har skyddade identiteter så löser vi det.
Särskilda behov /sjukdom /allergier
Om ert barn har någon form av särskilda behov/sjukdom/allergier som kan skapa problem för ert barn under träningen är det viktigt att ni i förväg tar kontakt med tränarna gällande detta. Tillsammans kan ni då prata om hur vi kan hitta lösningar för att skapa så positiva och trygga förutsättningar som möjligt för ert barn vid träningen.
Praktiska saker
I spåret åker vi medsols, inga hundar får vistas i skidspåret och man får inte gå i spåret eller åka pulka, skidor gäller. Du som vuxen måste kunna bromsa innan du ger dig ut i spåret när det är barnträning.